Adminisztráció  
         
Mikor alkalmazzuk a gyógyszerszünetet?

Az STI alkalmazásának különböző indikációi lehetnek.

1. A HIV kezelésének korábbi gyakorlatában ismeretes volt az úgynevezett "hit early, hit hard" módszer, amelynek alapján a fertőzés bekövetkezte után a lehető leggyorsabban elkezdték a gyógyszeres terápiát abban a reményben, hogy ilyen módon segíthető az immunrekonstitúció, vagyis a szervezet természetes védekezőképessége helyreáll, és hatékonyan tud harcolni a HIV ellen. Ezekben az esetekben a megfelelő (bár soha nem tökéletes) immunkfunkciók helyreállása után a terápia megszakítható. Ugyanakkor a jelenleg érvényes protokollok és a közelmúltban keletkezett kutatási eredmények alapján ezt a stratégiát egyre ritkábban alkalmazzuk. Az ilyen esetben előforduló tökéletlen kezdeti szerokonverziós folyamat miatt a gyógyszer szedésének abbahagyásakor a kezdeti HIV-fertőzésre jellemző tünetek jelentkezhetnek (láz, fejfájás, influenza-szerű virémia).

2. Ha a terápiában részesülő személy nem felel meg a terápiás protokollban leírt követelményeknek, nevezetesen ha az értékei jóval meghaladják a protokollokban előírtakat. Ez némileg összefügg a fentiekkel, tehát a túl korai terápiakezdéssel, és azzal, hogy az újabb kutatási eredmények alapján ma már sokkal konzervatívabbak a terápiás módszerek. Ilyen esetben az orvos dönthet úgy, hogy a gyógyszerezést megszakítja és megvárja, amíg az értékek a protokollban meghatározott szintre csökkennek, ugyanis a korábban megkezdett gyógyszerszedés előnyei nem bizonyítottak, sem nem egyértelműek. Ezek az esetek egyre ritkábbak, hiszen egyre kevesebben kezdik el "túl korán" a gyógyszerszedést.

3. "Intermittáló terápia" a mellékhatások és a költségek csökkentésére. Ennek a módszernek az a célja, hogy a beteg szervezetét megkíméjük a sokszor rendkívül megterhelő mellékhatásoktól, különösen mivel több HIV-gyógyszer esetében még nem pontosan ismertek a hosszútávú mellékhatások. Két nagy, nemzetközi vizsgálat is folyt a módszer helyénvalóságának igazolására: az egyikben a CD4-es szám alapján, a másikban a vírusterhelés alapján szakították meg időről időre a gyógyszerezést. Mindkettőt leállították idő előtt, mivel a közbenső eredmények nem igazolták azt a feltevést, hogy az ilyen megszakítások eredményesek lennének. A HIV-gyógyszerek nagyobbik része rendkívül drága készítmény. A betegek és a betegbiztosítási pénztárak érdeke is motiválhatja ezt a módszert.

4. A terápia megszakítása az elviselhetetlen mértékű mellékhatások miatt. Előfordulhat olyan eset, amikor a beteget annyira megterhelik a mellékhatások, vagy azok annyira súlyosak, hogy a terápiát meg kell szakítani, amíg a beteg szervezete kipiheni magát, illetve amíg a mellékhatásokat meg lehet gyógyítani (pl. májkárosodás esetén). Ilyen esetben a terápia később, más gyógyszerrel folytatódik.

5. Új gyógyszerek, gyógyszerosztályok kivárása. Többszörös rezisztencia, nagyon régóta folyó gyógyszerezés, előrehaladott HIV-fertőzés esetén a túlzottan bonyolult kombinációk szedését meg lehet szakítani, amíg egy újabb, hatékonyabb gyógyszer (akár a kísérleti szakaszban) rendelkezésre nem áll.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.