Adminisztráció  
         
HIV-teszt
A HIV-teszt azt képes kimutatni, hogy valaki fertőzött-e a HIV-vírussal, tehát azzal a vírussal, ami megtámadja a szervezet immunrendszerét, és idővel szerzett immunhiányos állapotot, vagy közismertebb nevén AIDS-t okoz. Több különféle teszt létezik, amelyekkel meg lehet állapítani, hogy valaki hordozza-e a HIV-vírust. A legelőször kifejlesztett tesztet használjuk ma is a leggyakrabban a HIV-fertőzés első kimutatására: az általánosan elterjedt nevén ELISA- vagy EIA-teszt.

Az ELISA-tesztet általában a karon lévő vénából vett vérből készítik el. Maga a vérvétel némi kényelmetlenséggel jár. A legtöbb esetben nem különösebben fájdalmas, és a vérvétel maga egy percig sem tart.

Ha az ELISA-teszt negatív - tehát nem találnak antitesteket a vérben -, a tesztelés folyamata véget is ér. Ha azonban az ELISA-teszt pozitív eredményt mutat, akkor a laboratórium igyekszik meggyőződni arról, hogy ez nem „téves pozitív” eredmény-e. (Ugyanis a vérben található bizonyos molekulák néha téves pozitív eredményt okozhatnak.) Ezért először általában megismétlik az ELISA-tesztet. Ha ez is pozitív, akkor következik a Western blot-teszt. Ha az ELISA- és a Western blot-teszt eredménye egyaránt pozitív, akkor azt igazolt HIV-fertőzésnek tekinthetjük, és az eredményeket visszakapja az az intézmény, ahonnan a tesztet megrendelték.

Ha HIV-teszt céljából vettek tőled vért, akkor egy-két hétig is eltarthat, mire megkapod az eredményt. Ráadásul általában egyszerre több nemi úton terjedő betegség jelenlétét is tesztelik (leggyakrabban szifilisz és hepatitisz), ami esetleg tovább nyújthatja a várakozási időt. Ha úgy érzed, hogy nagyon sokat kell várnod az eredményre, az semmiképpen nem jelenti azt, hogy pozitív lennél, és emiatt tart tovább a laboratóriumban a tesztek elkészítése. Magyarországon kevés helyen található ilyen tesztek elvégzésére alkalmas laboratórium, ez is lehet a hosszabb várakozás oka.

Bármi legyen is a teszted eredménye, a kapott eredményeket mindenképpen bizalmasan kezelik. Jogod van tudni és megkérdezni az orvosoktól vagy a tesztet végző intézménytől, hogy pontosan mik az eredményeid, illetve hogy mi a következő lépés. A magyarországi HIV-gondozás rendszere megbízható és jól kiépített. Az eredmények bizalmas kezelése miatt nem kell aggódnod.
      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.