Adminisztráció  
         
Mikor menjek el tesztre?

A HIV-fertőzés bekövetkezte után létezik egy olyan „ablakperiódus”, amikor a szervezeted még nem termelt elég antitestet, és a HIV-fertőzés nem kimutatható. A jelenleg használt tesztek esetében a pozitív teszteredménnyel rendelkező személyek döntő hányada esetében a fertőzés után legalább két hétre van szükség a HIV kimutatásához, még akkor is, ha az antitestek ennél lassabban alakulnak ki. A teljesen megbízható teszteredmény eléréséhez érdemes megismételtetni a tesztet egy-két hónappal azután, hogy véleményed szerint esetleg megfertőződhettél.
A régebben használt tesztek mellett ha három hónapnál korábban végeztetted el a tesztet, akkor az eredmény bizonytalan vagy téves negatív lehetett. Ez ma már nem így van: a Magyarországon is használt új generációs tesztek már viszonylag hamar megbízható eredményt adnak. Ugyanakkor a tesztelést végző intézmények általában azt javasolják, hogy ismételtesd meg a tesztet három hónap múlva. A szerokonverzión áteső személyek 99%-a három hónapon belül termel antitesteket (szerokonverziónak nevezzük a fertőzés nyomán a szervezetben megjelenő, kimutatható HIV-antitestek kialakulását). Rendkívül ritka az, hogy valakinek hat hónapnál többre legyen szüksége a szerokonverzió kialakulásához. 


Magyarországon a HIV-teszt elvégzése ingyenes, és ez vonatkozik a ismétlőtesztre is. Ha külföldi állampolgár vagy, akkor költségtérítést kell fizetned, de ennek összegéről a vérvételkor tájékoztatnak.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.