Adminisztráció  
         
Nem tudok 13 hetet várni!

Vannak olyan tesztek, amelyek a vérben a vírust mutatják ki és nem az antitesteket. Mivel a vírus a fertőzés után sokkal hamarabb kimutatható a vérből, mint az antitestek, ezért ezek a tesztek lehetőséget kínálhatnak azoknak, akik nem tudnak 13 hetet várni a szabványos ELISA/Western blot-tesztek eredményére. Vannak olyan biztató kutatási eredmények, amelyekből az derül ki, hogy a HIV-fertőzés korai szakaszában elkészült diagnózis (tehát a fertőzés utáni első hetekben, mielőtt megjelennek az antitestek) lehetővé teszi a gyógykezelés korai megkezdését, és így az immunrendszer megvédését.

Ezek a tesztek vagy a vérben szabadon keringő, vagy a vérben található sejtekben előforduló HIV-vírusdarabokat keresik. Egyes úgynevezett kvalitatív tesztek „pozitív” vagy „negatív” eredményt mutatnak, ami azt jelenti, hogy találtak vagy nem találtak vírust a vérben. Más tesztek, az úgynevezett kvantitatív tesztek a „vírusmennyiség” mérésén alapulnak, tehát azt vizsgálják, hogy a vérmintában mennyi vírus található (ezeket a kvantitatív teszteket egyébként általánosan a HIV-vel már bizonyítottan fertőzöttek vizsgálatára használják, pontosabban annak kimutatására, hogy a kezelésük hatékony-e).

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezeknek a teszteknek a HIV-fertőzés diagnosztizálására történő felhasználását nem engedélyezték a hatóságok. Sajnos ugyanis nem minden esetben eléggé konkrétak, tehát időnként téves pozitív eredményt hozhatnak.

A fent leírt teszteket csak orvos vagy szakszemélyzet végezheti el, és Magyarországon diagnosztikai célból egyelőre nem elérhetők. Bizonyos esetben ezeket a teszteket külföldön el lehet végeztetni, ebben az esetben természetesen költségtérítést kell fizetni, körülbelül 50.000 és 100.000 Ft között.

Létezik két úgynevezett gyorsteszt is. Az egyik ujjbegyből vett vérmintából, a másik a száj nyálkahártyájáról vett kenetből állapítja meg a HIV-fertőzés meglétét. Mindkét teszt esetében körülbelül 20 percet kell várni az eredményre, ami azonban nagyon megbízható. Sajnos egyelőre csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre ilyen teszt Magyarországon, mivel igen költséges.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.