Adminisztráció  
         
A HIV két változata

Két típusa ismert a HIV-nek: a HIV-1 és a HIV-2. Európában és az Egyesült Államokban a HIV-fertőzések túlnyomó többsége HIV-1 változatú. A HIV-2 típusú fertőzések elsősorban Nyugat-Afrikában találhatók. A HIV-2 rutinszerű tesztelése általában nem szokásos, viszont az ELISA/Western blot-tesztek 60-90%-os eséllyel kimutatják a HIV-2 jelenlétét is.

Ha úgy gondolod, hogy esetleg HIV-2-vel lehetsz fertőzött, mert például afrikai utazásod során szexuális kapcsolatot létesítettél egy helybélivel, vagy mert másutt találkoztál valakivel, akivel kapcsolatban ilyen gyanú merül fel benned, akkor hívd fel a nővér vagy az orvos figyelmét erre a teszt elvégzésekor. Ugyanígy szükséges lehet egy HIV-2-teszt elvégeztetése, ha a HIV-1-teszted negatív volt, mégis opportunista fertőzések lépnek fel.

Mi a helyzet a HIV-1 különböző változataival?

Eddig 11 egymástól jól megkülönböztethető alfaja vagy „genotípusa” ismert a HIV-1-nek. Az Egyesült Államokban és Európában a HIV-fertőzések több mint 96%-a B típusú. A B és F típus dominál Dél-Amerikában és Ázsiában. A HIV-1 A-H típusait Afrikában találhatjuk meg, illetve a Szaharától délre a HIV-2 általános.

Az ELISA/Western blot-tesztek az összes HIV-1 alfaj antitesteit kimutatják. A vírusmennyiségen alapuló tesztek szintén felismerik és mérni tudják az összes HIV-1 változatot. A vírusmennyiségen alapuló tesztek emellett a HIV-2-t is pontosan kimutatják.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.