Adminisztráció  
         
Anonim és nem anonim tesztek

Az anonim teszt esetén nem kell elárulnod a nevedet. A vérvétel során vagy jeligét vagy vonalkódos azonosítót kapsz, amivel a szükséges idő eltelte után átveheted a laboreredményt/leletet. Negatív teszteredmény esetén nincs több tennivalód, illetve gondold végig, hogy az esetleges fertőzés óta eltelt-e már 13 hét, és nem szükséges-e később a teszt megismétlése.

Ha pozitív eredményt kapsz, akkor a tesztet elvégző intézményben azonnal tanácsadó beszélgetésen veszel részt egy szakképzett HIV-gondozó, esetleg egy orvos segítségével. Ennek során még mindig nem kell felfedned a személyazonosságodat. A HIV-gondozó ismertetni fogja a lehetőségeidet, illetve újabb vérvétel keretében megismétli a vizsgálatot, hiszen a tesztet verifikálni, igazolni kell a végleges diagnózishoz. Előfordulhat, hogy a ismétlőtesztre már egy másik intézménybe küldenek el. Ha ennek a tesztnek az eredménye is pozitív, akkor tanácsos felfedned a nevedet és személyes adataidat, mert a társadalombiztosítás csak így biztosítja a szükséges és mindenképpen elengedhetetlen terápiás segítséget. Az általad megadott adatokat csak az orvosod, illetve a HIV-gondozó ismeri. Ezeket az adatokat minden esetben szigorúan bizalmasan kezelik.

A teszt elvégzésekor dönthetsz úgy is, hogy azonnal megadod a nevedet és a társadalombiztosítási számodat. Ez a nem anonim teszt. Ebben az esetben szintén mindenkit köt a titoktartás, ráadásul a vérmintáidat a laboratórium így is név nélkül, csak egy kódszámmal kapja meg.

A HIV-teszt a Magyarországon társadalombiztosítással rendelkező személyek számára - kevés speciális kivételtől eltekintve - ingyenes.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.