Adminisztráció  
         
Pneumocystis carnii pneumonia

Sok éven át a PCP volt az AIDS-betegek egyik vezető haláloka. Ez az a ritka tüdőgyulladásos betegség, ami az AIDS kórképének felfedezéséhez vezetett 1981-ben. A pneumocystis jiroveci (régebben azt gondolták az orvosok, hogy a pneumocystis carnii) nevű egysejtű okozta tüdőgyulladás egészséges (vagy jól működő) immunrendszer esetén nem fordul elő. A PCP diagnózisa egyben AIDS-diagnózist is jelent - ebben az esetben a tüdőgyulladás kezelése mellett haladéktalanul meg kell kezdeni az antiretrovirális kezelést, illetve az egyéb opportunista fertőzések elleni védekezést is. A rák elleni kemoterápiától meggyengült szervezetet is megtámadhatja ugyanez a kórokozó, ami egyébként folyamatosan jelen van a környezetünkben. 200-as CD4-es érték alatt javasolt a profilaktikus kezelés megkezdése, hogy a tüdőgyulladás ne alakulhasson ki.

A PCP első tünete az igen magas láz és a száraz (köpet nélküli), erős köhögés. A pontos diagnózis csak szövet- vagy váladékmintából állapítható meg, ugyanis a röntgenfelvétel csak a tüdővizenyő meglétét mutatja ki. Ez azonban más tüdőgyulladások és TBC esetében is felléphet.

A PCP ma már hatékonyan kezelhető gyógyszerkombináció (TMP-SMX = Bactrim® és Septra®) segítségével, ami az antiretrovirális kezelést egészíti ki. Sajnos a PCP elleni gyógyszerek nagy arányban okoznak allergiás reakciókat, ebben az esetben az orvos megpróbálhat fokozatosan hozzászoktatni. Ez ma már alaposan kidolgozott módszertan alapján történik. Ugyanezt a gyógyszert írja fel az orvos a betegség megelőzésére, csak kisebb dózisban.

További protozoonok okozta opportunista fertőzésekről itt olvashatsz.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.