Adminisztráció  
         
Szifilisz és neuroszifilisz
A szifiliszt a treponema pallidum nevű baktérium okozza. Jóllehet önmagában is "teljes értékű" nemi betegségnek minősül, az előrehaladott HIV-fertőzésben nagyobb a szifilisz kockázata, és a lefolyása is gyorsabb és veszélyesebb. A kezeletlen szifilisz (francnyavalya, vérbaj) szívbetegséghez, szellemi leépüléshez, neurológiai problémákhoz (neuroszifilisz), vaksághoz, elbutuláshoz és halálhoz vezet.
 
A szifilisz több, elkülöníthető stádiumban folyik le:
 
Primer fertőzés - Általában a baktérium behatolásának helyén jelenkező, nem fájdalmas, kemény, fehéres fekély, ami nehezen, de önmagától gyógyul. Általában a fertőzés után 4-6 héttel jelentkezik a péniszen, a vaginában vagy a vulván, esetlen a szájüregben vagy az anuson. A HIV sokkal könnyebben átvihető ilyen fekély jelenlétében, és a szifilisz miatt legyengült immunrendszer fogékonyabb a HIV-fertőzésre.
 
Szekunder fertőzés - Ennek a legáltalánosabb jele az apró, himlőszerű, barnáspiros kiütések megjelenése a bőrön, klasszikus esetben a tenyéren és a talpon. Ezek a kiütések rendkívül fertőzőek! Akár hónapokig is eltarthat a gyógyulásuk, kezelés nélkül pedig visszatérnek. A szekunder tünetek a fertőzés után hónapokkal, akár évekkel később jelentkeznek és nagyjából két évig tartanak. Kezeletlen HIV-fertőzés esetében a lefolyás sokkal gyorsabb és agresszívabb.
 
Kései szifilisz - A szekunder tünetek eltűnése után a szifilisz látens betegségként pusztít tovább. Kezelés nélkül a beteg nem szenved tünetektől, és nem is fertőző. Ugyanakkor a baktérium megszállja a belső szerveket, elsősorban az agyat és a központi idegrendszert, a szemet, a szívet, az érrendszert és az izületeket. A károsodás a tercier szakaszban jelentkezik - ezt az állapotot nevezzük neuroszifilisznek, ami az izommozgások szabályozatlanságával, bénulással, vaksággal és elbutulással, illetve halállal jár. Kezeletlen HIV-fertőzés esetén jelentősen lerövidül a harmadik fázis megjelenéséig eltelő idő.
 
A szifilisz tünetei sok más betegséghez hasonlóak, ezért csak laboratóriumi teszttel állapítható meg a fertőzés. Kezelése antibiotikummal (penicillin) történik, amit hetente egy injekcióban kap a beteg. A fertőzés súlyosságától és az esetleges társfertőzések jelenlététől függ a kezelés tartama és erőssége. Előrehaladott neuroszifilisz esetén intravénás penicillin szükséges minden nap négy óránként két héten át. Az első penicillin injekció után valószínűleg rosszabbodik az állapotod, mert a nagy hatékonyságú gyógyszer nagyon nagy mennyiségben pusztíja el a baktrériumokat, amelyek holtukban méreganyagokkal árasztják el a szervezetet (Herxheimer reakció). Ajánlatos ilyen esetben otthon kivárni a tünetek enyhülését.
 
A szifilisz könnyen gyógyítható, de éppen ilyen könnyen újra el is lehet kapni. Biztonságos szexszel megelőzhető a szifiliszfertőzés is.
További bakteriális opportunista fertőzésekről olvashatsz itt.
      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.