Adminisztráció  
         
Hepatitisz C - tünetek és kezelés

A HCV-fertőzés tünetei kezdetben nem különösebben súlyosak: fáradékonyság, enyhe májtáji fájdalom, hányinger, csökkent étvágy, izom- és izületi fájdalmak. A súlyosabb májgyulladás vagy májkárosodás tünetei: sárgaság, gyengeség, izomfájdalom, hányinger, súlyvesztés, viszketés, sötét vizelet, dagadt végtagok, főleg a boka jelentős megdagadása. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. A HCV-fertőzés diagnózisa antitest-vizsgálatokkal kezdődik, majd a HIV-hez hasonló vírusmennyiség-vizsgálat történik. A hepatitisz C vírus esetében szükséges lehet a genotípus-teszt elvégzése a kezelés megkezdése előtt, ugyanis a vírus típusától függően lehet optimalizálni a gyógyszerezést is. Az orvos májfunkciós teszteket is végeztet, hogy megállapítsa a máj károsodásának mértékét. A májban termelődő enzimek szintjéből szintén következtetni tud az orvos a májkárosodás mértékére.

Sajnos még ezen vizsgálatok mellett is szükséges lehet májbiopszia végzése. A májból vett mintából pontosan lehet következtetni a máj állapotára – ez segít annak eldöntésében, hogy mikor kezdhető meg a terápia.

 

A hepatitisz-terápia megkezdése ajánlott még a májcirrózis bekövetkezte előtt, tehát amikor a májenzimek szintje (főleg az ALT) megemelkedik, ha a HCV kimutatható, és ha a májbiopszia eredménye fibrózist, gyulladást vagy nekrózist (sejtelhalást) mutat.

A HCV-fertőzés kezelése hosszadalmas és fáradságos feladat mind a beteg, mind az orvos részére. Két feltétel kritérium mentén mérhető a kezelés hatékonysága: a beteg állapota a kezelés végén (általában 6-12 hónapos kezelés után) (ETR), és a kezelés megszűnése után az állapot fennmaradása (SR). Sajnos a tartósan jó eredmény (tehát a vírus kimutathatatlan, és a májenzimek normális szintet mutatnak a kezelés megszakítása után is) nem garancia arra, hogy a fertőzés nem lobban fel újra.

 

A HCV-fertőzés kezelésére egyre több lehetőség kínálkozik, de a paletta még mindig igen szűkös. A szokásos kezelés peg-interferon-alfa (Pegasys) és ribavirin (Copegus) kombinációjából áll. A peg-interferon-alfa egy természetesen is előforduló, nagyon intenzív immunerősítő hormon mesterséges változata, ami segíti a szervezet saját védekező mechanizmusait. A rivavirin a HCV ellen hatékony antivirális szer. HIV-fertőzés esetén ajánlatos hosszabb ideig folytatni a kezelést, aminek amúgy sokszor nehezen viselhető mellékhatásai vannak. Az interferon alkalmazása magas lázat, fáradékonyságot, depressziót és influenza-szerű tüneteket okoz. Míg az A és a B típusú vírus okozta májgyulladás ellen létezik védőoltás (kérd ki az orvosod véleményét), addig a hepatitisz C vírus ellen nem lehet oltással védekezni. Fennálló krónikus májgyulladás esetén mindenképpen kerülendő az olyan szerek fogyasztása, amelyek megterhelik a májat (alkohol, kábítószerek, koffein).

Itt olvashatsz bővebben a vírusos hepatitiszről.

Itt megtalálod a májbetegek egyesületének elérhetőségeit.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.