Adminisztráció  
         
Citomegalovírus-fertőzés

A citomegalovírus a herpeszvírus egyik változata. Ugyanebbe a családba tartozik a herpes zoster vírus (ez okozza a bárányhimlőt és az övsömört) és a herpes simplex vírus is (ezt szoktuk közönségesen herpesznek nevezni). A fejlett világban az emberek mintegy 50%-a fertőzött citomegalovírussal. A HIV-fertőzöttek esetében ez az arány meghaladja a 75%-ot - rendkívül elterjedt fertőzésről van tehát szó. Ugyanakkor a CMV csak nagyon kevés esetben, erősen legyengült immunrendszer esetén okoz tüneteket.

Minél alacsonyabb a CD4-es szám, annál nagyobb az esély a tünetes betegség kialakulására - 50-es CD4-szám alatt meredeken megnő a tünetek esélye, ilyenkor főleg a CMV retinitisz, a retinagyulladás kialakulása fenyeget. Sajnos ezzel a betegséggel mind a mai napig számolni kell, habár vitathatatlanul ritka. Ennek alapján a tünetes CMV-fertőzés megjelenését AIDS-definíciós betegségnek tekintjük.

A tünetes CMV-fertőzés kialakulása az immunrendszer megfelelő állapotának megőrzésével, tehát a kellően hatékony antiretrovirális terápia alkalmazásával előzhető meg.

Nagyon legyengült immunrendszer esetén a citomegalovírus okozhat retinagyulladást, agyvelőgyulladást, ideg-, vastagbél-, gyomor- és légcsőgyulladást is. A tünetek attól függnek, hogy a vírus melyik szervet támadja meg, hol szaporodik fel a legjobban. A leggyakrabban előforduló retinitisz tünetei: úszkáló foltok a látómezőben, ködös látás, a látómező egyes területei zavarosak vagy kiesnek, foltos látás. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, és haladéktalanul el kell kezdeni az antiretrovirális terápiát. Emellett intenzív antivirális terápiára is szükség van, többnyire több szerből álló kombinációs terápiával. A kezelés két szakaszban történik: a kezdeti, intenzív szakaszt fenntartó szakasz követi kisebb gyógyszeradag mellett. A citomegalovírus nem tüntethető el a szervezetből, de a tünetek kialakulása megakadályozható.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.