Adminisztráció  
         
Humán papillomavírus

A humán papillomavírus (HPV) a legelterjedtebb szexuális úton terjedő fertőzés mindenütt a világon, és Magyarországon is. A HPV-fertőzés eleinte szemölcsszerű kinövéseket (kondilóma, cimbalomszeg, hegyes függöly) okoz a péniszen, a vaginán, a végbélnyílásban, a végbélben és általában a genitális tájékon. Ritkábban ugyan, de a szájüregben és a méhnyakon is kialakulhatnak kondilómák. HIV-fertőzés esetén ezek a kinövések nagyobbra nőnek, gyakoribbak, és nehezebben múlnak el. A HPV-fertőzés súlyosabb esetben diszpláziát okozhat, ami idővel rákos daganattá alakulhat a péniszen, a végbélnyílásban és a méhnyakon. Az ilyen rosszindulatú elváltozás sokkal gyakoribb HIV-fertőzöttek, és főleg kezeletlen HIV-fertőzés esetén.

 

A HPV-fertőzés jelenléte a kondilómák vagy a diszplázia megjelenésével diagnosztizálható. HIV-fertőzés esetén feltétlenül ajánlott a rendszeres orvosi ellenőrzés, és a kondilóma kezelése. Kenetvétellel (PAP) és laborvizsgálattal könnyen megállapítható, hogy az elváltozás nem rosszindulatú-e.

 

A HPV-fertőzés gyakorlatilag nem megelőzhető vagy kivédhető. Az óvszer használata segíthet megelőzni a HPV átadását, azonban rendkívül erősen fertőző vírusról van szó, ami közvetlen érintkezéssel is terjed. Ugyanakkor az időben diagnosztizált kondilóma vagy diszplázia hatékonyan kezelhető. A kinövéseket az orvos leégeti, lemaratja, vagy sebészi úton eltávolítja. Az eljárás gyors és viszonylag fájdalommentes. Makacsul fennálló és visszatérő kondilóma esetén az orvos alkalmazhat helyi interferon-alfa injekciókat. Ez viszonylag rövid idő alatt hatékonyan visszaszorítja a tüneteket (és feltehetően eltünteti a fertőzést is, habár ebben nem biztosan az orvosok). Viszont számolni kell az interferon-kezelés szokásos mellékhatásaival: influenza-szerű tünetek, fáradékonyság, láz, ingerültség, levertség. Sajnos még az ilyen kezelés sem garancia arra, hogy a kondilóma vagy a diszplázia nem tér vissza idővel. az Egyesült Államokban 2006-ban vezettek be egy oltóanyagot, ami a humán papillomavírus azon változatai ellen véd, amelyek a legnagyobb eséllyel okoznak méhnyakrákot illetve rákos daganatot a végbélnyílásban és környékén. Ennek hatékonyságát azonban nem vizsgálták HIV-fertőzött személyek esetén.

 

A HPV-fertőzésről bővebben olvashatsz itt és itt.

A HIV-fertőzötteket fenyegető rosszindulatú elváltozásokról, rákról bővebben olvashatsz itt.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.