Adminisztráció  
         
A vérvizsgálatokról

Rendszeresen bizonyos vérvizsgálatokat kell végeztetned, hogy te is és az orvosod is világosan lássátok, hogyan tudtok a leghatékonyabban harcolni a HIV-fertőzés ellen. A vérvizsgálatok segítségével figyelemmel követheted az egészségi állapotodat, és minden olyan lehetséges kárt is, amit a HIV vagy az az ellen szedett gyógyszerek esetleg okoznak. A szokásos vérvizsgálatok (vagy teljes vérkép) mellett két a HIV-re jellemző speciális vizsgálatra van szükséged:

 

T-sejt szám:

A HIV-fertőzés előrehaladtával a T-sejtek száma az egy köbmilliméternyi vérben (kb. 1 csepp) kimutatható normális 500 és 1500 közötti értékről folyamatosan csökken akár nulla értékig. Ha a T-sejtek száma 200 alá csökken, erősen megnő az opportunista fertőzések kockázata, és ha ugyanez az érték 50 alá kerül, akkor drámaian megnő a fertőzések kockázata. A képlet egyszerű: a magas T-sejt szám jó, az alacsony T-sejt szám rossz.

 

Vírusszám:

Ezt a tesztet vírusszámként, vírusterhelés-mérésként vagy kópiaszámként vagy HIV RNA számként ismerjük, és lényege, hogy az egy köbmilliméter vérben megtalálható HIV vírusok számát méri. Ha csak kis mennyiségű vírus mutatható ki a vérből (a teszt érzékenységétől függően 50-200 kópiánál kevesebb), akkor a teszt ki sem mutatja a vírust. Ezt jelenti az az eredmény, ha a vírusszám érték „kimutathatatlan” vagy „határérték alatti”. Nem azt jelenti, hogy nincs vírus jelen a vérben, hanem hogy olyan alacsony a mennyisége, hogy a teszt nem képes kimutatni. A HIV-fertőzés előrehaladtával a vírusszám általában nő, úgyhogy ha valaki nagyon alacsony vírusszámmal kezdi (mondjuk köbmilliméterenként 5000 kópia), egy idő után akkor is nagyon magasra nőhet ez a szám (mondjuk több százezerre, sőt akár köbmilliméterenként több mint egy millióra). Az alacsony vírusszám jó, a magas vírusszám rossz.

 

Az orvos általában 3-4 havonta rendel rutin vérvizsgálatot (de a vizsgálatok üteme lehet gyakoribb vagy ritkább is attól függően, hogy hogyan halad a HIV-fertőzés, illetve hogy milyen gyógyszereket szedsz). A vérvizsgálatok eredménye többnyire bonyolult nyomtatványokon jelenik meg, amik egyszerre több különféle vizsgálatot összesietnek. A vérvizsgálatok eredményeiről bővebben az alábbi oldalakon olvashatsz:

 

A T-sejt vizsgálat

A vírusszám-vizsgálat

A teljes vérkép

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.