Adminisztráció  
         
Mik azok a CD4-es vagy T-sejtek?

A T-sejt egyfajta limfocita. A limfociták a fehérvérsejtek egy típusát jelentik, körülbelül a fehérvérsejtek 15-40%-a limfocita. Ezek az immunrendszer egyik legfontosabb építőelemei – megvédik a szervezetet a vírusos fertőzésektől, segítik más sejtek munkáját, amelyek bakteriális és gombás fertőzések ellen védenek, antitesteket termelnek, védekeznek a rák ellen, és koordinálják az immunrendszerben működő egyéb sejtek munkáját.

 

A limfociták két legfontosabb típusa a B-sejtek és a T-sejtek. A B-sejteket a csontvelő termeli és ott is érnek meg, míg a T-sejtek a csontvelőben keletkeznek, de a csecsemőmirigyben érnek meg (latinul thymus, innen a T). A B-sejtek termelik az antitesteket. Az antitestek segítségével képes a szervezet elpusztítani az abnormális sejteket, illetve az olyan fertőző organizmusokat, mint a baktériumok, vírusok és gombák.

 

A T-sejteket három csoportba oszthatjuk:

 

Helper T-sejtek (ezeket nevezzük T4-es vagy CD4-es sejteknek), amelyek más sejteknek segítenek a fertőző organizmusok elpusztításában.

 

Szupresszor T-sejtek (T8-as vagy CD8-as sejtek), amelyek más limfocitákat akadályoznak meg abban, hogy az egészséges szöveteket elpusztítsák.

Killer T-sejtek (ezeket nevezzük falósejteknek vagy CTL-nek és tulajdonképpen a CD8-as sejtek változatai), amelyek felismerik és elpusztítják az abnormális vagy fertőzött sejteket.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.