Adminisztráció  
         
Mit jelent a CD4-es szám?

T4-es sejtek, CD4-es sejtek, T-sejtek – mindegy minek nevezzük őket, fontos tudni róluk főleg, ha az ember HIV pozitív. (Megjegyzés: ha a továbbiakban általában T-sejtekről beszélünk, akkor az alatt mindig CD4-es sejteket kell érteni.) A CD4-es sejtek számának ismeretéből következtetni lehet arra, hogy milyen egészségi állapotban van az immunrendszered és mennyire képes kitartani a HIV-vel szemben. A CD4-es szám segít annak eldöntésében is, hogy mikor érdemes elkezdeni a HIV elleni gyógyszeres terápiát, illetve hogy nincs-e szükség olyan gyógyszerek szedésére, amivel az AIDS-szel kapcsolatos fertőzéseket megelőzheted.

 

A CD4-es sejtek feladata, hogy más sejteket figyelmeztessenek az immunrendszerben: fel kell venni a harcot valamilyen fertőzéssel szemben. Ugyanakkor éppen ezek a sejtek a HIV elsődleges célpontjai, és ilyen módon a számuk idővel csökken. A túl alacsony CD4-es szám azt jelenti, hogy az immunrendszer már nem képes a megkívánt hatásfokkal működni.

 

A CD4-es sejtről leváló, éretlen HIV képe:

 

CD4-es sejtről leváló HIV

 

A normális CD4-es érték egy köbmilliméternyi vérben 500 és 1500 sejt között van. HIV elleni gyógyszerek hiányában a CD4-es szám lassan, átlagosan évente 50-100 sejttel csökken. Az olyan AIDS-re jellemző megbetegedések (opportunista fertőzések), mint a pneumocystis pneumónia (PCP) 200-as CD4 szám alatt fordulhatnak elő. Egy sor egyéb súlyos fertőzés fenyeget, ha a CD4-es érték 50-100 alá csökken. Éppen ezért ha a CD4-es szám elér bizonyos értéket, például a PCP esetében a 200-at, megelőző (profilaktikus) kezelésre, gyógyszerekre van szükség.

 

A vírusszám megállapításával együtt a CD4-es szám teszi lehetővé annak meghatározását, hogy mikor kell elkezdeni a HIV elleni gyógyszerek szedését. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a terápia akkor feltétlenül szükséges, ha a CD4-es szám 350 vagy az alatt van. Ugyanakkor jelentős viták folynak arról, hogy ennél korábban érdemes-e megkezdeni a kezelést.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.