Adminisztráció  
         
Mi a százalékos arány, és mi a jelentősége?

Amikor megkapod a vizsgálat eredményét, szó esik majd az úgynevezett CD4-es százalékos értékről is. Fontos szám ez neked és az orvosodnak is. Egészséges felnőttekben a CD4-es sejtek az összes limfocita 32-68% közötti arányát teszik ki, az összes limfocitába beletartoznak a CD4-es, CD8-as és a B-sejtek egyaránt. Tulajdonképpen a laboratóriumban a CD4-es százalékos aránnyal határozzák meg a vérmintában található CD4-es sejtek számát.

 

A CD4-es százalékos szám gyakorta megbízhatóbb mutatója a CD4-es sejtek jelenlétének, ugyanis sokkal kevésbé ingadozik az értéke két mérés között. Például néhány hónapon belül is akár 200-300-zal ingadozhat egy-egy személy CD4-es száma, míg a százalékos értéke folyamatosan 21%-on marad. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy gyakorlatilag a CD4-es számtól függetlenül az immunrendszer megfelelő működést mutat mindaddig, amíg a CD4-es százalékos arány eléri vagy meghaladja a 21%-ot. Ugyanakkor, ha a százalékos arány (ismét csak a tényleges CD4-es számtól függetlenül) 13% vagy az alatt van, az az immunrendszer károsodását jelzi, és ilyenkor el kell kezdeni a profilaktikus kezelést (tehát megelőző gyógyszerek szedését) az olyan opportunista fertőzések elkerülésére, mint a PCP.

 

Mi a CD8-as szám, és a CD4/CD8 arány jelentősége?

 

A CD8-as vagy szupresszor sejteknek is nagyon fontos szerep jut a HIV és a hasonló fertőzések elleni harcban. Egészséges felnőttekben általában 150 és 1000 között van a CD8-as sejtek száma egy köbmilliméter vérben. A CD4-es sejtekkel ellentétben a HIV-fertőzött személyeknél rendszerint az átlagnál magasabb CD8-as számot találunk. Sajnos senki nem érti még pontosan e jelenség okát. Éppen ezért ezt a laboratóriumi eredményt nem nagyon használjuk a terápiás döntésekhez.

 

Ugyanakkor a laboratóriumi eredmény kimutatja a CD4/CD8-as arányt is, amit úgy kapunk, hogy a CD4-es sejtek számát elosztjuk a CD8-as sejtek számával. Mivel a CD4-es sejtek száma a HIV-fertőzöttek esetében általában alacsonyabb a normálisnál, míg a CD8-as sejtek száma általában magasabb, így tehát az arány rendre igen alacsony. A normális arány 0,9 és 6,0 között van. A CD8-as sejtek számához hasonlóan itt is az a helyzet, hogy nem pontosan értjük, mit is jelent ez az alacsony érték. Viszont a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a HIV-terápia megkezdésekor ennek az arányszámnak a növekedése (tehát a növekvő CD4-es szám és a csökkenő CD8-as szám) világos bizonyítéka annak, hogy a terápia hatásos.

Ahogy minden vizsgálat esetében, úgy itt is jogod van megismerni a részletes laboratóriumi eredményeket. Amikor a pozitív eredményed után gondozásba vesznek, az orvosod részletes vérképet készíttet, amelynek részleteit szívesen megbeszéli veled. Ebből kiderül, hogy vannak-e olyan kockázati tényezők, amikre külön oda kell figyelned, illetve az is megállapítható, hogy milyen fertőző betegségeken estél már át, és mi az, amire különösen vigyáznod kell.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.