Adminisztráció  
         
Vírusmennyiség-vizsgálat

A vírusmennyiség-teszt egyszerűen azt méri, hogy mennyi HIV található a véredben. Mára ez az egyik legfontosabb eszköz az orvosok és a betegek kezében annak megállapítására, hogy mikor érdemes elkezdeni (vagy akár szüneteltetni) a terápiát. A CD4-es teszttel kombinálva a vírusmennyiség tesztje valóban rendkívül hasznos annak megállapítására, hogy mikor van szükség terápiára, a terápia hatásos-e, illetve nem kell-e más gyógyszerre átállni. Tudnod kell azt is, hogy vérben szabadon keringő víruskópiák a szervezetedben található teljes vírusmennyiség nagyjából öt százalékát teszik ki. A többi vírus a szervekben, a nyirokrendszerben, a bőrben és a központi idegrendszerben rejtőzik. Ez is azoka annak, hogy egyelőre lehetetlen eltüntetni a HIV-et a szervezetből.

  

Kétféle vírusmennyiség-teszt létezik. A laboratóriumok általában vagy az Amplicor® polimeráz-lánc reakciós (PCR) tesztet vagy a Quantiplex® vagy a Versant® branched DNS (bDNA) tesztet használják.

 

Mindegyik teszt más módszerrel méri a vírus mennyiségét, de az eredmény minden esetben ugyanaz – mennyi HIV kering szabadon a véredben? Fontos, hogy mindig ugyanazt a tesztet használja az ember, és hogy ne cserélgesse ezeket. A PCR módszerrel körülbelül kétszer akkora érték jön ki, mint a bDNA módszerrel (tehát a PCR-ben megállapított 20.000 kópia a bDNA tesztben 10.000-et ér).

 

A HIV esetében nincs „normális” érték, hiszen a vírusnak nem is kellene jelen lennie a szervezetben. A vírusmennyiség-teszt az adott módszer által megállapítható legalacsonyabb értékig képes mérni a vírus jelenlétét. Például a legkorábbi PCR tesztek egy milliliter vérben 400 víruskópiánál kisebb mennyiséget nem tudtak kimutatni. Ha a HIV kimutatható, akkor a laboratóriumi eredmény tartalmazza a kimutatott HIV-kópiák számát (pl. 10.000 kópia/ml). Az újabb PCR tesztek már érzékenyebbek, de 50 víruskópiánál kisebb mennyiséget ezek sem képesek kimutatni.

 

Ha még nem kezdted el a terápiát, akkor az orvos nagy valószínűséggel a PCR vagy a bDNA korábbi változatát használja majd, mivel ezek az első generációs tesztek megbízhatóbban mutatják ki a nagyobb vírusmennyiségeket. A terápia elkezdése után az orvos valószínűleg a második „ultraszenzitív” változatot használja majd. Ennek az az előnye, hogy ezek a tesztek viszont jobban mutatják ki az alacsonyabb vírusmennyiségeket.

 

A kezelés ideje alatt a vírusmennyiség-teszt ideális esetben azt mutatja, hogy a HIV már nem kimutatható a véredből. Ezt nevezzük „kimutathatatlan” vagy „határérték alatti” vírusmennyiségnek. Ez nem jelenti azt, hogy a HIV ne lenne jelen a szervezetedben, így tehát fertőzőképes is vagy! Akár a PCR akár a bDNA tesztek legújabb verziói sem képesek kimutatni a nagyon kis vírusmennyiséget. Ugyanakkor nagyon egyszerű a cél, amikor az eredmények alapján a HIV kezelésén gondolkodunk: a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani a vírusmennyiséget.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.