Adminisztráció  
         
Még nem szedsz gyógyszert

Ahogy az orvosoddal folyamatosan figyelemmel követitek a vérvizsgálatok eredményeit, a legnehezebb kérdés az lesz, hogy mikor kezdd el a terápiát, és milyen gyógyszerekkel kezdd. Mielőtt megpróbálnánk segíteni, hogy válaszolni tudj ezekre a kérdésekre, két fontos alapelvvel kell megismerkedned: ezek a gyógyszerszedési fegyelem, és a gyógyszerrezisztencia.

 

A fegyelem egyszerűen azt jelenti, hogy a gyógyszereket mindig az előírásoknak megfelelően kell szedni. Ez persze egyszerűnek hangzik, de sokszor egyáltalán nem az. A HIV-gyógyszereket általában mindig a nap ugyanazon meghatározott időpontjában kell bevenni; egyes gyógyszereket mindig étkezéssel, másokat mindig éhgyomorra, vagy csak különféle élelmiszerekkel együtt. Fontos, hogy előre végig gondold a fegyelem kérdését, mert a gyógyszereket valószínűleg nem egy-két hétig, hanem sok évig kell szedned. Orvosod segítségével kialakíthatod azt a gyógyszerkombinációt, ami a legjobban illeszkedik hozzád és az életviteledhez. Fontossága miatt az idetartozó fejezetekben hosszabban írunk a gyógyszerfegyelemről.

 

gyógyszerrezisztenciáról: Ha egy HIV-gyógyszer nem válik be, vagy ha nem az előírásoknak megfelelően szeded, akkor a vírus mutációkat alakíthat ki. Ennek során az adott gyógyszer egyre veszít a hatékonyságából, míg végül már egyáltalán nem lesz hatásos. Ezt a folyamatot, illetve ennek eredményét nevezzük gyógyszerrezisztenciának. A vírus ellenállóvá válik a gyógyszerre. Azért fontos, hogy elkerüld vagy minimálisra csökkentsd a gyógyszerrezisztenciát, mert bizonyos gyógyszerek esetében ha egyre rezisztens lettél, akkor az ahhoz a gyógyszerhez hasonló többi gyógyszert sem szedheted. Ezt a jelenséget keresztrezisztenciának nevezzük. Szerencsére vannak már olyan vizsgálatok, amelyekkel kimutatható a gyógyszerrezisztencia, és így könnyebb dönteni a terápiáról is.

 

Ha többet akarsz tudni a gyógyszer rezisztenciáról és az ezzel kapcsolatos tesztekről, akkor kattints erre az olvasmányra.

Vagy itt is további ezzel kapcsolatos anyagot találsz.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.