Adminisztráció  
         
Ismerd meg az orvosodat!

A HIV-fertőzés elleni harcban az egyik legfontosabb rendelkezésedre álló eszköz az orvosoddal ápolt viszony. Szánj időt arra, hogy megismerjétek egymást az orvosoddal, légy kitartó és türelmes még akkor is, ha orvosod elfoglalt! Ne habozz megkérdezni tőle bármit, ami az állapotoddal kapcsolatban érdekel, és bátran keresd meg minden gyanúsnak vélt tünettel! Több tanulmány igazolta, hogy kimutathatóan tovább élnek azok, akiket tapasztalt és sok pácienssel dolgozó orvos kezel, mint azok a HIV-fertőzöttek, akiket kevésbé gyakorlott orvosok kezelnek. Azonban a te együttműködésedre is szükség van ahhoz, hogy az orvosod minél gyakorlottabb legyen.

Ma már Magyarországon sem rendkívüli, ha valaki HIV-fertőzött, és egyre több orvos szakosodik erre a területre. Ha kérdéseid vannak, vagy tanácsra van szükséged, fordulj a Szent László Kórház immunológiai osztályához, ahol szívesen eligazítanak.

Beszélj tehát az orvosoddal, főleg eleinte. És próbálj vele jó viszonyt kialakítani. Kezdetben nehéz lesz, de meg kell beszélned vele a legfurcsább részleteket is (a nemi életedről, a beleid működéséről, a furcsa duzzanatról a lágyékodon, vagy a nehezen elmúló gombás fertőzéseidről), hiszen csak így látja ő is pontosan, hogy milyen állapotban vagy. Soha ne feledd, hogy az orvosodnak is az az érdeke, hogy te jól légy és életben maradj.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.