Adminisztráció  
         
Felkészülés a terápiára

A HIV gyógyszeres terápiájának megkezdése előtt az a legfontosabb, hogy végig gondold, képes vagy-e valóban az előírásoknak megfelelően szedni az orvosságokat. Ezt „terápiás fegyelemnek” nevezzük, ami egyszerűnek hangzik, de néha a legkevésbé sem az. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok kimutatták, hogy néha még az orvosok számára is rendkívüli nehézséget okoz, hogy szigorúan a szabályoknak megfelelően folytassanak akár rövidtávú gyógyszerszedést.

 

A tudomány jelenlegi állása mellett a HIV-gyógyszereket egész életen át kell szedni. Ha nem megfelelően szeded az orvosságokat, abból gyógyszerrezisztencia alakulhat ki, melynek során a HIV mutálódik, és ellenállóvá válik az adott gyógyszerrel szemben. Ennek eredménye pedig a terápia meghiúsulása. Ezért fontos az, hogy előre megtervezd a gyógyszerszedés fegyelmét.

 

A terápiás fegyelem kérdését beszéld meg az orvosoddal is, amikor a terápiáról döntesz. A különböző gyógyszereknek más és más szabályai vannak – vannak olyanok, amiket naponta csak egyszer kell szedni, más orvosságokat naponta kétszer vagy akár háromszor. Van olyan, amit éhgyomorra kell szedned, megint másokat viszont nagy zsírtartalmú élelmiszerekkel. Valószínűleg egyszerre több különféle gyógyszert kell szedned, és mindegyikre más-más szabályok vonatkoznak. Fontos megtanulnod előre, hogy melyik gyógyszerre milyen szabály érvényes.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.