Adminisztráció  
         
Hogyan lehet felkészülni egy bonyolult kombinációra?

Néha hasznos lehet, ha egy kicsit gyakorolsz a tényleges gyógyszerszedés előtt, főleg ha nem vagy biztos benne, vajon képes leszel-e betartani a gyógyszerszedés fegyelmét.

 

Elsőre talán bután hangzik, de érdemes Tic-tac-kal vagy kisebb cukorkákkal gyakorolni. Tekintsd ezt kísérletnek arra, hogy be tudod-e tartani a gyógyszerszedés rendjét. Mondd azt például, hogy egy doboz narancssárga Tic-tac lesz a Videx, amit naponta egyszer éhgyomorra kell bevenni. Egy doboz kék Tic-tac lesz a Zerit, amit naponta kétszer kell szedned étellel vagy anélkül. Egy doboz fehér Tic-tac lesz a Viracept, amiből naponta kétszer ötöt kell bevenned komplett étkezéssel vagy legalább egy szendviccsel.

 

Egy-két hétig folytasd a cukorkás programot, és akkor kiderül, hogy be tudod-e tartani a szabályokat. Így könnyebb megtalálni a problémás időpontokat, és megoldást is lehet találni rájuk. Amikor ténylegesen elkezded szedni a gyógyszert, addigra már túl vagy ezen a fontos lépésen, ami a napirend kialakítását illeti.

 

Ha úgy érzed, hogy készen vagy a terápiás program elkezdésére, még mindenképpen kérdezz meg minden olyat az orvostól, ami érdekel. A gyógyszerszedési fegyelem terén az egyik legnagyobb probléma az, ha az orvos nem szolgáltat elég információt. Kérd meg az orvosodat, hogy diktálja le neked a gyógyszerszedésre vonatkozó utasításokat, majd ezt alaposan beszéljétek át. Néha nagyon könnyű összekeverni a „napi háromszor kettőt” a „napi kétszer hárommal”. Fontos tehát, hogy pontosan értsd, miből mennyit kell szedned, és mikor.

 

Ugyanilyen fontos az is, hogy ezúttal nagyon nagy a jelentősége a gyógyszer szedési időpontjának. Vagyis ha azt mondja az orvosod, hogy a gyógyszert tizenkét óránként, nyolc óránként vagy huszonnégy óránként kell bevenni, akkor ezeket a periódusokat a lehető legkomolyabban be kell tartanod. A pontos gyógyszerszedés megelőzi a gyógyszerrezisztenciát – minél több idő telik el az előző gyógyszeradag óta, annál kisebb mennyiségű gyógyszer van a szervezetedben, annál kevésbé képes hatástalanítani a HIV vírust, ami így mutálni kezd, és végül rezisztenssé válik.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.