Adminisztráció  
         
Miért fontos mindez?

Szinte magától értetődő, mégis érdemes tudni: külön tanulmányok igazolják, hogy az egyszerűbb terápiás programot könnyebb betartani, mint a bonyolultabbat. Másként fogalmazva valószínűleg könnyebb pontosan szedni az olyan gyógyszereket, amelyekből kevesebbet kell ritkábban bevenni, mintha a programod sok különféle tablettát ír elő a nap különböző szakaszaiban.

 

Ha úgy érzed, hogy nem tudod betartani a javasolt gyógyszer-kombináció szabályait, akkor inkább el se kezd. Kérdezd meg az orvosodat arról, nem létezik-e egyszerűbb program. Akárhogy is, ne kezdd el a gyógyszerszedést addig, amíg nem érzed magad késznek rá. Ha olyan programot, terápiát kezdesz el, amit nem tudsz betartani, azzal a további életed során rendelkezésedre álló terápiás lehetőségek számát csökkentheted. Mindaddig, amíg nem vagy igazán rosszul és beteg, érdemesebb várni, amíg valóban kész vagy a gyógyszerszedésre, vagy amíg egyszerűbb, kezelhetőbb kombinációk állnak rendelkezésre.

 

Ha már elkezdtem a terápiát, hogyan őrizhetem meg a kezelés fegyelmét?

 

Erről külön olvasmányban írunk, használd a tartalomjegyzéket. Ugyanakkor rengeteg lehetőséged van! Mindenféle módokon emlékeztetheted magad arra, hogy mikor kell bevenni a gyógyszereket. Vannak, akik a hűtőszekrényre írják ki a gyógyszerszedés rendjét – több olyan HIV-gyógyszer van ugyanis, amit hűtőszekrényben kell tárolni. Mások a gyógyszertárban kapható (elektronikus) gyógyszertartó dobozokat kedvelik, amelyek a kellő időben sípolással jeleznek. Léteznek olyan karórák vagy mobiltelefonok, amiken több ébresztési időpontot is be lehet állítani.

 

Bármilyen ötlet hasznos lehet, amivel eleinte emlékeztetni tudod magad a gyógyszerszedés időpontjára. Bizalmas családtagokat, munkatársakat vagy barátokat is beavathatsz, akik néha megkérdezhetik tőled, hogy bevetted-e a gyógyszeredet. Egy idő után az egész némileg automatikussá is válik, de ha utazol vagy szórakozni mész, akkor érdemesebb akár a karóráddal, akár a telefonoddal figyelmeztetni magad.

 

Hosszabb külföldi út esetén, és főként hogyha több időzónát is át kell lépned, érdemes lehet átgondolni a gyógyszerszedés rendjének folyamatos, lépésekben történő átállítását. Mielőtt ehhez hozzákezdenél, feltétlenül kérd ki az orvosod tanácsát. Ilyen esetben érdemes a gyógyszerszedés időpontját fokozatosan, minden nap körülbelül negyedórával arrébb csúsztatni, hogy amikor külföldön tartózkodsz, ne kelljen minden esetben lehetetlen időpontokban felkelned éjjel, vagy napközben ételt, italt keresned, hogy bevehesd a gyógyszert. Rövidebb utak esetén mégis az a tanácsos, ha az eredeti rendet megtartod, még akkor is, ha ez néha kényelmetlenné teszi a dolgot, hiszen valóban előfordulhat, hogy valamelyik időpont késő éjszakára vagy kora hajnalra esik.

 

A nyári és a téli időszámításra való áttéréskor is érdemes átprogramozni a gyógyszerszedés rendjét. Például, ha a nyári időszámítás szerint reggel tíz órakor és este tíz órakor veszed be a gyógyszereidet (feltételezve egy olyan programot, ami tizenkét óránként szedendő gyógyszereket tartalmaz, pl. Combivir + Kaletra), akkor ez az időpont a téli időszámítás szerint reggel kilenc és este kilenc órára esik. Ilyenkor érdemes a téli időszámítás szerinti első napon az első adag gyógyszert egy negyedórával később bevenni, a következő adagot megint egy negyedórával később, és így tovább, amíg el nem éred a tíz órás időpontot. A téli időszámításról a nyárira való átálláskor pedig ugyanígy cselekedj visszafelé.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.