Adminisztráció  
         
Miért szükséges a terápia?

Ha a HIV szabadon szaporodhat és másolhatja önmagát a szervezetedben, akkor egy idő után tönkre teszi az immunrendszeredet. Végső soron az immunrendszer annyira legyengül, hogy a szervezeted sebezhetővé válik más betegségek számára. Ettől a ponttól kezdve mondjuk valakire azt, hogy AIDS-beteg, ugyanis ezek a betegségek okoznak végső soron halált. A fejlettebb országokban élő felnőtt fertőzöttek esetében a HIV-fertőzés időpontja és az AIDS megjelenése között átlagosan tíz év telik el.

 

Ez az időkeret azonban nem vonatkozik azokra, akik HIV-gyógyszereket szednek. Az újabb és régebbi gyógyszereket embereken tesztelő klinikai vizsgálatok számtalanszor és megbízhatóan igazolták, hogy a HIV-gyógyszerek hosszabb ideig képesek életben tartani a HIV-fertőzött személyeket, mint amennyit kezelés nélkül élnének. Ezért nagyon fontos lehetőség a terápia, és a vírussal élő minden személynek mérlegelnie kell a terápia megkezdését még az előtt, hogy a HIV komolyan kárt tehetne az immunrendszerében.

 

Mindig az adott személytől, tőled függ a kezdés időpontja. Ha szorosan együttműködsz az orvosoddal, akkor könnyű lesz meghatározni a kezelés megkezdésének időpontját. Alapvetően két tényező döntő fontosságú: a fizikai egészséged és az, hogy szellemileg mikor vagy kész a terápia elkezdésére és szigorú betartására.

 

Ami a fizikai egészséget illeti, azt a vírusmennyiséged, a T-sejtjeid száma és az általános közérzeted határozza meg – ennek alapján könnyen meghatározható a terápia megkezdésének időpontja. Az ilyen orvosi szempontok mellett a kezelés megkezdésének fontos feltétele az is, hogy kész vagy-e a gyógyszerek pontos, napi szedésére, és az orvosod által előírt utasítások betartására.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.