Adminisztráció  
         
Honnan fogom tudni, hogy hat-e a gyógyszer?

A HIV-terápia megkezdése után (ami általában meglehetősen erős gyógyszerekkel indul), várhatóan radikálisan lecsökken a mérhető vírusmennyiség. A terápia első két hónapjában legalább 90%-kal kell csökkennie a HIV-fertőzött véréből kimutatható vírusmennyiségnek. Másként fogalmazva, ha valaki 100.000 körüli vírusmennyiségnél kezdi el a terápiát, akkor két hónapon belül 10.000-re vagy az alá kell csökkennie az értéknek. A terápia megkezdése után 4-6 hónapon belül még nagyobb mértékű csökkenés elvárható, és valószínű a határérték alatti („kimutathatatlan”) érték. Általában elmondható, hogy minél magasabb vírusmennyiség mellett kezdi meg valaki a terápiát, annál tovább tart a határérték alatti mennyiség elérése.

 

Ami a T-sejtszámot illeti, az első 12-18 hónapban valószínűleg 100 és 200 között lesz az emelkedés, és innen lassan és fokozatosan lehet fölfelé haladni határérték alatti vírusmennyiség mellett.

Innentől az orvosoddal közösen folyamatosan figyelemmel kell követned a vírusmennyiségedet, hogy meggyőződhessetek arról, vajon a gyógyszerek tartósan hatásosak-e, és hogy a véredben kimutatható vírusmennyiség a lehető legalacsonyabb legyen.

Ha a gyógyszerszedés ideje alatt megemelkedik a vírusszámod, az utalhat a gyógyszerrezisztencia megjelenésére.

A CD4-es értéket is rendszeresen, általában 3-6 havonta kell ellenőriztetni.

 

Emellett bármikor kérdezz rá az orvosodnál mindenféle olyan problémára, ami felmerül a terápiás programoddal kapcsolatban. Ha véletlenül kihagysz egy adagot, vagy ha mellékhatásokat tapasztalsz, akkor mindig van lehetőség módosítani a programon, és áttérhetsz olyan kezelésre, amit könnyebben be tudsz tartani, vagy ami kevesebb mellékhatást okoz. Akárhogy is, ilyen esetben minél hamarabb keresd fel az orvosodat!

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.