Adminisztráció  
         
Kimutatható lett a vírusmennyiséged?

Akkor sincsen nagy baj, de gyorsan kell intézkedni.

Három módon lehet megállapítani, hogy hatékony-e még a terápiád vagy nem:

 

  1. A HIV-terápia megkezdése utáni első néhány hónap múltán a vírusmennyiséged nem csökken határérték alá.
  2. A vírusmennyiséged határérték alattiról kimutathatóvá válik (figyelem: a vírusmennyiség egyszeri kilengése, a „blip” általában nem jelenti azt, hogy ne működne a terápia).
  3. A határérték fölé emelkedő vírusmennyiség folyamatosan tovább nő annak ellenére, hogy megfelelően szeded a gyógyszereket.

 

A vírusmennyiség figyelésével megállapítható, hogy működik-e a terápia, de az nem magyarázható meg belőle, hogy a terápiás program miért nem hatékony.

 

A határérték fölötti vagy növekedő vírusmennyiség nem szükségképpen jelenti azt, hogy gyógyszerrezisztens mutációk jelentek meg. A kimutatható vírusmennyiség oka lehet egyszerűen a gyenge terápiás fegyelem vagy a rossz felszívódás. Ezek idővel valóban vezethetnek gyógyszerrezisztens mutációkhoz, viszont a vírusmennyiség előbb válik kimutathatóvá, minthogy rezisztencia alakulna ki. Ezért olyan fontos, hogy gyorsan a végére járj, és megállapítsd az okát, hogy miért vált ismét kimutathatóvá a vírusmennyiséged.

 

A szokásos vírusmennyiség-tesztek nem képesek meghatározni, hogy a vírus egy konkrét gyógyszerre vagy akár az egész terápiás programra rezisztens-e. Ugyanígy alkalmatlan a vírusmennyiség-teszt annak megállapítására, hogy a jövőben milyen gyógyszer vagy milyen koktél lehet hatásos.

 

Két olyan teszt illetve vizsgálat létezik, amivel megállapítható a gyógyszerrezisztencia jellege. Az elsőt genotípus-tesztnek nevezzük. A genotípus-tesztek segítségével felmérhetjük, hogy léteznek-e olyan konkrét mutációk, amelyek gyógyszerrezisztenciát vagy sikertelen terápiát eredményeznek. A második módszert fenotípus-tesztnek hívjuk, ami közvetlenebbül méri a rezisztenciát, és amivel konkrétan azt lehet megállapítani, hogy az adott személy vérében jelenlévő HIV melyik gyógyszerekkel szemben ellenálló.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.