Adminisztráció  
         

Mellékhatásoknak nevezzük a gyógyszerek azon hatásait, amik nem kívánatosak, de elkerülhetetlenül fellépnek a kívánatos és hasznos hatások mellett. Vannak enyhébb mellékhatások (könnyű fejfájás, enyhe szédülés, étvágyromlás); de léteznek súlyosabbak is, amik megnehezítik az ember életét, és esetenként komoly gondokat is okozhatnak. Súlyosabb esetben olyan mellékhatások is felléphetnek, amelyek az eredeti betegségnél is nagyobb bajt okoznak, és amelyek kitüntetett figyelmet érdemelnek. Ilyenek lehetnek a máj és a vese különféle károsodásai, az idegrendszer panaszai.

Sajnos a HIV-fertőzés esetében sokszor nehéz különválasztani egymástól a HIV és a gyógyszerek okozta hatásokat, mellékhatásokat. Jó példa erre a lipodisztrófia, amelyről eddig nem sikerült az orvosoknak eldönteni, hogy a HIV-fertőzés önmagában váltja-e ki, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik.

A következő oldalakon részletesen tárgyaljuk a leggyakoribb mellékhatásokat, és ezek kivédésének vagy kezelésének módját.

Minden gyógyszer másként hat mindenkire, vannak jellemző trendek, de nincsenek örökérvényű igazságok. Természetesen előfordulnak olyan esetek, amikor egy-egy gyógyszer valakinél végzetes mellékhatásokat okoz. Az ilyesmi azonban rendkívül ritka, és jellemzően csak gyógyszerkísérletekben fordul elő. Mire egy orvosság oda jut, hogy valóban széles körben forgalmazzák, addigra általában fény derül a legtöbb mellékhatásra. A hosszú távú mellékhatások nem ilyen könnyen megjósolhatók - ezen a területen még lehetnek meglepetések, hiszen a legtöbb HIV-gyógyszer nem létezik nagyon régóta.

Mindenki máshogy reagál a gyógyszerekre. A lényeg, hogy érdemes előre felkészülni ezekre a nehézségekre, valamint hogy minden esetben beszélj az orvosoddal, ha valami furcsát tapasztalsz. Az orvosnak is feladata, hogy a gyógyszergyátók felé tájékoztatást adjon a mellékhatásokról - így te is segítheted az ő munkáját.

Soha, semmilyen körülmények között ne változtass önállóan a gyógyszereiden, azok adagolásán, mennyiségén vagy szedési rendjén semmilyen mellékhatás miatt! Minden esetben kérd ki az orvosod véleményét! A HIV-gyógyszerek pontos szedési fegyelme évtizedekre meghatározhatja a terápiád sikerességét és hatékonyságát.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.