Adminisztráció  
         
Hasmenés

Hasmenés

Kapcsolódó gyógyszerek: A legtöbb HIV-gyógyszer mellékhatásai között szerepel a hasmenés. Különösen figyelni kell a nelfinavir (Viracept), saquinavir (Invirase és Fortovase), lopinavir/r (Kaletra), fosamprenavir (Lexiva), ritonavir (Norvir), abacavir (Ziagen és Trizivir) és a ddI (Videx) gyógyszerek esetében.

A hasmenés a HIV-terápia egyik leggyakoribb mellékhatása, és mégis erről beszélünk a legritkábban. Maga a HIV is okozhat hasmenést, illetve több HIV/AIDS-szel kapcsolatos fertőzés is.

A HIV-vel élők körülbelül 50%-a előbb-utóbb átesik egy-egy hasmenéses időszakon, és minél alacsonyabb a CD4-szám, annál nagyobb a kockázat. A hasmenés tarthat néhány napig, néhány hétig, hónapig, sőt kivételes esetben akár évekig is.

Hasmenés alatt a gyakoribb székelési ingert, valamint a lazább, vizesebb székletet értjük.

Sokszor kínos lehet, ha az embernek a hasmenéséről vagy a belei állapotáról kell beszélnie. Talán ez is az egyik oka annak, hogy miért hanyagolják el sokan ezt a területet. Mégis nagyon fontos, hogy törődjünk a hasmenés kérdésével, ugyanis az elhanyagolt hasmenés kiszáradáshoz vezethet, megakadályozza a létfontosságú tápanyagok és gyógyszerek felszívódását, súlyvesztést és kóros fáradékonyságot okoz.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.