Adminisztráció  
         
A fáradtság kezelése

Az ilyen fáradtság és fáradékonyság ellen sajnos nem segít az, ha többet alszol. A rendszeres vérvizsgálat kimutatja azt is, ha vérszegény vagy, és emiatt érzed magad fáradtnak. Ilyen mellékhatása lehet az AZT (Combivir, Trizivir, Retrovir) gyógyszernek, de ez könnyen kezelhető probléma. Kérd ki az orvosod véleményét!

Előfordulhat, hogy nem az alvás mennyiségével, hanem a minőségével van a baj, és ettől nem tudod kipihenni magad. Erről bővebben az álmatlanságról szóló fejezetben írunk.

A nem megfelelő táplálkozás, tehát az elégtelen kalóriabevitel vagy a hiányzó tápanyagok is okozhatnak fáradékonyságot. A táplálkozásról bővebben az Életmód fejezetben olvashatsz.

A különböző stimulálószerek használatával kapcsolatban óvatosságra intünk. Minden esetben kérd ki az orvosod tanácsát, mielőtt ilyeneket kezdesz szedni. A nem legális stimulálószerek (amfetamin és származékai, kokain, metamfetamin stb.) használata többokból is szigorúan ellenjavallt: ezek nagyon megterhelik a májat, gyengítik az immunrendszert, és sok HIV-gyógyszerrel együtt nem szedhetők.

Végezetül pedig elképzelhető, hogy a lelki egészséged, vagy annak hiánya okozza a fáradtság, levertség érzését. A HIV-fertőzés és a HIV-vel folytatott élet, a gyógyszerek szedése lelkileg is nagy teher. Meglehet, hogy ezeken a panaszokon pszichoterápiával vagy más önismereti módszerekkel tudsz segíteni. Az Életmód rovatban bővebben írunk erről is.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.