Adminisztráció  
         
Kiütések

Kapcsolódó gyógyszerek: abacavir (Ziagen és Trizivir), FTC (Emtriva), nevirapine (Viramune) és efavirenz (Stocrin/Sustiva), delavirdine (Rescriptor), amprenavir (Agenerase), fosamprenavir (Lexiva), atazanavir (Reyataz), T-20 (Enfuvirtide, Fuzeon)

Sok HIV-gyógyszer mellékhatásai között szerepelnek a kiütések, de ezek súlyossága és időtartama igen eltérő lehet.
Egyes gyógyszerek esetén a terápia első néhány hetében megjelenő kiütéseket nagyon komolyan kell venni, és azonnal jelenteni kell az orvosnak, ugyanis súlyos allergiás reakciókat jelezhetnek. Ide tartozik a Ziagen, a Trizivir és a Kivexa (abacavir), a Viramune (nevirapine), a Stocrin/Sustiva (efavirenz), a Lexiva (fosamprenavir) és a T-20 (enfuvirtide).

Egyéb kiütések valószínűleg csak rövid ideig tartanak és kezelés nélkül elmúlnak, illetve könnyen kezelhetők olyan antihisztamin készítményekkel, mint a cetirizine (Zirtek) vagy a loratadine (Clarityn). Az atazanavir (Reyataz) az esetek 10%-ában könnyű bőrkiütést okoz az első két hónapban, de ez különösebb kezelés nélkül elmúlik. Igaz, hogy bizonyos antihisztamin készítmények recept nélkül is kaphatók, mégis fontos, hogy beszélj az orvosoddal vagy a gyógyszerésszel, mert előfordulhat, hogy ezek interakcióba lépnek a HIV-gyógyszerekkel, amiket szedsz.
A gyógyszerszedés ideje alatt folytatott napozás is okozhat kiütéseket, de ez általában magától elmúlik. Azonnali figyelmet követel bármilyen kiütés, ami rosszulléttel vagy lázzal/hőemelkedéssel jár, ugyanis más betegségre vagy súlyosabb mellékhatásra utalhat.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.