Adminisztráció  
         
Szexuális problémák

A szexuális problémák, a nemi vágy hiánya, az impotencia, vagy az orgazmusra való képtelenség jelentősen befolyásolja az életminőséget - függetlenül attól, hogy ezeket a gondokat a HIV okozza, a gyógyszerek, vagy valami más.

 

A szexuális funkciók zavarát általában nem szokás a HIV-gyógyszerek rovására írni, de tapasztalatok szerint a proteáz inhibitoroknak lehet ilyen vágycsökkentő hatása. A ritka és nem megerősített beszámolók oka az is lehet, hogy az emberek általában nem szívesen beszélnek ilyen jellegű gondjaikról. Egy felmérés tanulsága szerint 900 HIV-fertőzött személy közül a férfiak 38%-a, míg a nők 29%-a számolt be csökkent nemi vágyról.

 

Mik lehetnek az okok?

 

A HIV-fertőzöttek szexuális problémái egy sor orvosi és fiziológiás okra vezethetők vissza. Ezek mellett természetesen a lelki, pszichológiai természetű problémákat sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

 

• A HIV-fertőzöttek esetében általában alacsonyabb tesztoszteronszintet mérhetünk, mint egészséges társaiknál. Erre a jelenségre még nem sikerült kellő magyarázatot találni: egyelőre nem világos, hogy a HIV-fertőzés hogyan befolyásolja a tesztoszterontermelést.

A depresszió jelentősen csökkentheti a nemi vágyat vagy a szex minőségét.

A legtöbb antidepresszáns (Prozac, Cipramil, Seroxat, Lustral) csökkentheti a libidót, illetve merevedési zavarhoz vezethet. HIV-fertőzöttek részére nagyon gyakran ír fel az orvos antidepresszánsokat főként a kezdeti, diagnózis utáni időszakban jelentkező kedélyromlás ellensúlyozására.

A nyugtatók és szorongáscsökkentő szerek is okozhatnak szexuális zavarokat, és ugyanez érvényes az alkoholra, a nikotinra és a rekreációs, illegális szerekre is.

A szteroidok és férfihormonok tartós szedése időnként visszafordíthatatlan károsodást okozhat a férfi nemi szervekben, és nem fokozza, hanem csökkenti a szexuális teljesítményt.

Hátrányos hatású a stressz és a túlzott munkaterhelés is, de ez független a HIV-fertőzéstől.

 

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.