Adminisztráció  
         
Álmatlanság és alvási zavarok

Az egészséges és elégséges alvás rendkívül fontos minden élethelyzetben, és különösen igaz ez HIV-fertőzés esetén. A fertőzés erősen igénybe veszi a szervezetet: az immunrendszer folyamatosan magasabb fokozaton működik, ezért több és alaposabb pihenésre lehet szükséged.

Az alvászavarokkal általában keveset foglalkozunk, sokan megfeledkeznek arról, hogy ez is fontos szempont, illetve az orvosukkal nem beszélik meg ilyen jellegű problémáikat. Ha nehezen alszol el, túl korán ébredsz fel reggel, vagy éjszakánként gyakran felriadsz és nehezen alszol el újra, akkor ezekről a problémákról tájékoztasd az orvosodat is - ne hanyagold el őket! Érdemes úgynevezett alvásnaplót vezetni egy ideig, hogy megállapítsd, mikor és mennyit tudsz pihenni.

Ha a HIV-gyógyszerek szedésével egy időben jelentkeznek az alvászavarok, akkor érdemes ezt is megbeszélni az orvossal. Több olyan gyógyszer létezik, amelyek hatással vannak az idegrendszer működésére (ezekről itt bővebben olvashatsz). Természetesen a gyógyszerszedéssel és magával a fertőzéssel összefüggésben lelki, pszichológiai problémák is jelentkezhetnek, amelyek szintén okai lehetnek az alvászavaroknak.

Mielőtt altatókat vagy nyugtatót kezdesz szedni, inkább keresd fel az orvosodat vagy egy pszichológust. Azért is fontos ez, mert az altatók közül sok a májban bomlik le, és a HIV-gyógyszerek többsége is a májat veszi igénybe. Próbálj inkább többet sportolni, vagy keresd meg azt az életritmust, ami mellett elég pihenésben lehet részed. Az altatókra nagyon könnyen rá is lehet szokni, és nem biztosítanak megfelelő minőségű pihenést.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.