Adminisztráció  
         
Az efavirenz (Stocrin/Sustiva) jellemző mellékhatásai
Külön fejezetet érdemelnek az efavirenz (Stocrin/Sustiva) különleges, központi idegrendszerre gyakorolt mellékhatásai. Az efavirenz rendkívül hatékony NNRTI vegyület, amely (a hatóanyag molekuláinak kicsiny mérete miatt) képes áthatolni a véragygáton, és így az agyban és a gerincvelőben is hat. Pontosan emiatt azonban sajátos mellékhatásai is vannak a központi idegrendszerben, amikre felkészülve könnyebben elviselhetők ezek a többnyire átmeneti, de néha tartósabb változások, jelenségek.
 
Ezek a hatások csak az efavirenzre jellemzők, és részben tudományos kísérletek igazolják őket, részben anekdotikus adatokon alapulnak. Mára az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb gyógyszerről van szó, ami azonban továbbra is megosztja mind a betegek, mind az orvosok táborát.
 
Legjellemzőbb idegrendszeri mellékhatások:
  • A bevétel után két-három órával jelentkező fejfájás, szédülés, szorongásos hullám.
  • Esti bevétel esetén "furcsa" (nem feltétlenül rossz, inkább szokatlan, bizarr) álmok.
  • Alvászavarok, gyakori felébredés, nehéz elalvás.
  • A kezelés első heteiben fokozottabb depressziós hajlam, rossz kedélyállapot, öngyilkossági fantáziák, paranoiás állapotok. Ha eleve hajlamos vagy ilyen állapotokra, akkor az efavirenz felerősítheti ezeket az érzéseket.
  • A kezelés első heteiben megmagyarázhatatlan eufória, mániás jókedv és "pörgés", izgatottság.
  • Romló koncentrációs képesség, figyelmetlenség, szétszórtság a kezelés elején.
Ha a tünetek nem múlnak el vagy rosszabbodnak, vagy ha nem múló és súlyosbodó kiütések nehezítik a helyzetet, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz! Az efavirenz ritka esetben allergiás reakciót vagy elviselhetetlen hangulatváltozásokat, depressziót okozhat. Ebben az esetben nem érdemes három, négy héten túl "kísérletezni".
 
Hagyatkozz a barátaidra, hozzátartozóidra, ők könnyebben meg tudják ítélni, hogy történt-e változás a hangulatodban vagy a viselkedésedben. Előre figyelmeztesd őket, hogy olyan gyógyszert szedsz, aminek ilyen mellékhatásai lehetnek. Így őket sem éri felkészületlenül, ha szorongsz vagy rosszabb a kedved.
 
Ha úgy érzed, hogy hirtelen minden elvesztette az értelmét, ha megmagyarázhatatlan öngyilkossági gondolatok foglalkoztatnak, amelyek korábban nem voltak jellemzők rád, akkor mielőbb tájékoztasd az orvosodat erről.
 
Vannak, akik az efavirenzre jellemző furcsa álmokat egyáltalán nem tartják kellemetlen mellékhatásnak. Az interneten már kiterjedt és szórakoztató gyűjtemények léteznek "efavirenz-álmokról".
 
Tanácsosabb tehát a Stocrint (amit amúgy is csak naponta egyszer kell bevenni) este, lefekés előtt szedni. Így elkerülhető a fejfájás, a szorongásos hullám és szédülés, a furcsa álmok pedig könnyebben megszokhatók, mint a reggeli rosszullét.
 
A Stocrin szedhető étellel és üres gyomorra egyaránt, de ha zsíros étellel veszed be, akkor megnő a vérbe kerülő gyógyszermennyiség. Ez is ronthatja a tüneteket.
      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.