Adminisztráció  
         
Lipodisztrófia
A röviden lipónak nevezett lipodisztrófia tünetcsoport a zsíranyagcsere és a zsíreloszlás zavarait jelenti. Ide tartozik a zsírszövet elvesztése (lipoatrófia), rendellenes felhalmozódása (lipohipertrófia) és az ezekkel kapcsolatos anyagcserezavarok: a megemelkedett vérzsírszint, tejsavszint és az inzulinrezisztencia.
Különösen nehézzé teszi ennek a problémának a kezelését, hogy a zsírszövetek eloszlása minden embernél kora gyermekkorban alakul ki, és viszonylag állandó marad egész életében. Ennek megváltozása fizikai és lelki szempontból egyaránt megterhelő.
 
Tulajdonképpen nincs egyértelmű definíciója a lipodisztrófiának annak ellenére, hogy olyan tünetcsoportról van szó, ami sok HIV-fertőzött életét és hétköznapjait keseríti meg vagy azért, mert jelentkezik, vagy azért, mert a legtöbben ettől a mellékhatástól félnek a legjobban.
 
A leggyakrabban jelentkező tünet a zsírszövet elvesztése a test bizonyos részein. Általában az orcákon és a szemgödörben jelentkezik először, ami jellegzetes beesett arcot és mélyen ülő szemeket eredményez. Általános még a bőr alatti zsírszövet eltűnése a végtagokról: az erek jellemzően kidagadnak, láthatóvá válnak, az izmok kifejezettebbek, szálkásabbak lesznek. A beteg általános jó közérzete és megfelelő táplálkozása ellenére erősen lesoványodottnak tűnhet, miközben csak a zsírszövet eloszlása változik meg.
 
További - bár kevésbé jellemző - tünet a zsírszövet átrendeződése és rendellenes felhalmozódása a belső szerveken. Ez a zsírszövet tehát nem a bőr alatt halmozódik fel, ahogy az általános lenne, hanem a belső szervek falán: a gyomor, a máj és a hasüreg falain, illetve a mellekben (nőknél, férfiaknál egyaránt) és a hát felső részén, ahol úgynevezett "bölénypúpot" alkot. Éppen ezért például sportolással nem tüntethető el - sajátosan megnagyobbodott hasat, melleket eredményez. Emellett néhányan a bőr alatt kialakuló, szabadon elmozdítható, lapos, puha zsírpárnák (lipómák) kialakulásáról is beszámolnak.
      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.