Adminisztráció  
         
Mik a szokásos első kombinációk?

Az orvos általában egy hármas kombinációval kezdi a kezelést, ami 2 NRTI + 1 NNRTI vagy 2 NRTI + 1 PI alapú. A gyógyszereket A, B, C oszlopba sorolják és ezekből válogat az orvos úgy, hogy egyénre szabott legyen a terápia.

Az A oszlopban szerepel a Stocrin® (NNRTI) is, legtöbbször ezt javasolják kezdő gyógyszerként, és hazánkban ez a legelterjedtebb. Alternatív lehetőségként ott a Viramune® (viszont ez hepatitis fertőzéssel rendelkezőknek ellenjavallott, mert a máj működését erősen befolyásolja).
Ritkábban a terápiát proteáz inhibitorral kezdik (általában Kaletra®), inkább csak akkor ha a beteg már rosszabb klinikai stádiumban van, rosszabbak az eredményei, illetve ha allergiás az NNRTI készítményekre.

B oszlopban szerepel általában a Combivir®. Ez a gyógyszer voltaképpen két hatóanyag kombinációja: AZT és 3TC. Ezek a hatóanyagok külön gyógyszerként (AZT = Retrovir®, 3TC = Viread®) is rendelkezésre állnak, de ezek adása már igen ritka.

Az AZT régi és bevált tag, általában ezt szeretik első kombinációban adni. Ugyanakkor a hosszú távú mellkéhatások miatt egyre kevésbé népszerű, és ma már mind gyakrabban kezdi az orvos a terápiát abacavir (ABC) tartalmű gyógyszerekkel (Ziagen®, Epzicom™), vagy tenofovir (TDF) alapú gyógyszerekkel (Viread®). Hamarosan a három különféle hatóanyagot (TDF + FTC + EFV) kombináló Atripla™ is elérhető lesz Magyarországon.

Összesítve az első kombináció tünetmentes betegeknél lehet: Combivir® + Stocrin®, Combivir® +Viramune® (ha nincs hepatitise) vagy Viread® + Epivir® + Viramune® / Stocrin®.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.