Adminisztráció  
         
NNRTI vegyületek

A nem-nukleozid reverz transzkriptáz inhibitorokat rövödítjük NNRTI néven, vagy néha nem-nukleozid analógokanak is nevezzük ezeket a vegyületeket. Megakadályozzák, hogy a HIV megfertőzze az egészséges CD4-es sejteket.

Amikor a HIV megfertőzi a CD4-es sejtet, saját genetikai kódját átmásolja a sejt DNS-ébe. Ilyen módon átprogramozza a sejtet, és az onnantól újabb vírusokat termel. A HIV genetikai örökítőanyaga RNS formájában létezik, tehát ahhoz, hogy a CD4-es sejtet meg tudja fertőzni, ezt az RNS-t kell DNS-sé alakítani. Ezt a műveletet végzi el a reverz transzkriptáz enzim.

Az NNRTI vegyületek hozzákapcsolódnak a reverz transzkriptáz enzimhez, és megakadályozzák, hogy az RNS átalakuljon DNS-sé és beépüljön az egészséges sejt DNS-ébe. Így a CD4-es sejt nem termel HIV-et.

Az NNRTI vegyületek egyik fontos előnye, hogy sokkal kisebb molekulák, mint akár az NRTI, akár a PI vegyületek. Éppen ezért átjutnak a véragygáton is, és megjelennek a szervezet olyan részeiben is, amelyek más gyógyszerek részére elérhetetlenek, de a HIV-fertőzés jelen van bennük. A liquor-ban (agyvíz stb.) például háromszor olyan magas az efavirenz (Stocrin®) koncentrációja, mint a nem-proteinkötésű szabad efavirenz-koncentráció a vérplazmában. (Az efavirenz a Stocrin® hatóanyaga).

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.