Adminisztráció  
         
Fúziós inhibitorok

A fúziós inhibitorok (FI) a belépési inhibitorok nagyobb csoportjába tartoznak. Ez az egyelőre nem túlzottan nagy létszámú gyógyszerosztály azt akadályozza meg, hogy a HIV belépjen az egészséges CD4-es sejtbe. Ennyiben jelentősen különböznek a többi gyógyszerosztálytól, amelyek akkor fejtik ki hatásukat, ha a CD4-es sejt már megfertőződött.

A belépési inhibitorok hozzákapcsolódnak vagy a CD4-es sejt felszínén, vagy a HIV felszínén található fehérjékhez. A HIV csak akkor képes kapcsolódni a CD4-es sejthez, ha bizonyos fehérjékhez képes kötődni a sejt felszínén. Ha a belépési vagy fúziós inhibitorok blokkolják ezeket a fehérjéket, a HIV nem képes behatolni a CD4-es sejtbe, és így nem fertőzi meg azt.

Egyelőre egyetlen belépési vagy fúziós inhibitor van általános forgalomban, de több hasonló vegyülettel folynak kísérletek.

Az úgynevezett CCR5 inhibitorokkal folyó kísérleteket sajnos egyelőre megszakították. Gyakorlatilag minden gyártó ebbe az osztályba tartozó gyógyszeréről kiderült, hogy megengedhetetlen mellékhatásokat (rákot, májproblémákat) okoz. Ráadásul a CCR5 inhibitorok csak olyan esetben hatnak, ha a HIV-fertőzött bizonyos típusú HIV-vel fertőzött. Ezt csak drága és bonyolult vizsgálattal, úgynevezett tropizmus-teszttel lehet megállapítani. A nem megfelelő tropizmusú fertőzés esetén a CCR5 inhibitor hatástalan.

Ugyanakkor az itt közölt felsorolásban ezeket a vegyületeket is megadjuk, ugyanis további fejlesztésük várható, és eredményes lehet.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.