Adminisztráció  
         
Egyéb gyógyszerek, gyógyszerorsztályok

A folyamatos gyógyszerkutatás és fejlesztés újabb gyógyszerosztályok, gyógyszertípusok kialakítását célozza. Mivel az eddigi tudásunk alapján hosszú távon nem elkerülhető a rezisztencia kialakulása, nagyon fontos, hogy minél töb olyan gyógyszer és gyógyszerosztály létezzen, ami hatásos a rezisztens vírustörzsek ellen is.

Maturációs inhibitorok (MI)

A maturációs inhibitorok megakadályozzák, hogy a gazdasejtből kilépő, még éretlen HIV-virionok fertőzőképes, működő vírusokká érjenek. Egyelőre egyetlen ilyen vegyülettel folynak előrehaladott kísérletek: ez a Panacos nevű gyógyszergyártő Bevirimat (PA457) nevű készítménye. Az eddigi (2006.) eredmények nagyon bíztatóak, de további kísérletek szükségesek a végső bevezetésig.

Genetikai alapú terápiák

Ezek a gyógyszerek (általában kicsi molekulák, amelyek a szervezetben rejtőzködő HIV-et is elérik) a HIV valamelyik génjének működését hivatottak gátolni. Egyelőre nagyon korai fázisú kísérletek folynak ezekkel a leendő gyógyszerekkel.

Immunstimulációs módszerek

Több olyan kísérlet folyik, amelyek célja, hogy a hatóanyagok révén a szervezetet saját védekező rendszerét úgy erősítsük vagy módosítsuk, hogy az képées legyen sakkban tartani a HIV-fertőzést, és antiretrovirális szerek szedése nélkül is alacsonyan maradjon a vírusszám. Ebbe a kategóriába tartozik az interleukin és más citokin alapú módszerek, a genetikailag módosított CD4-es és CD8-as sejtek kifejlesztésére vonatkozó kísérletek és a mesterséges antitestek kialakítását célzó módszerek. Ezek a kísérletek nagyon korai fázisban vannak.

Vakcinák

Mind a preventív (fertőzést megelőző), mind a terápiás (fertőzés utáni) vakcináció területén számos kísérlet folyik a világban. Ezek közé tartozik a magyar DermaVir tapasz fejlesztése, vagy egyes hormon alapú vegyületek vizsgálata. Ezek a vizsgálatok szintén nagyon korai fázisban vannak, ám közülük több is nagyon jó eredményeket ígér.

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.