Adminisztráció  
         
Étrendi kiegészítők

HIV-fertőzés esetén elengedhetetlen valamilyen megbízható minőségű, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendi kiegészítő szedése. Még jobb, ha a kiegészítők antioxidánsokat is tartalmaznak. Próbálj olyan kiegészítőt keresni, ami mindent egyben tartalmaz, ez kényelmesebb, mint a különféle készítmények szedése. Ilyenek például a testépítőknek ajánlott vagy bioboltokban kapható, nagy dózisú vitaminkészítmények. Egyelőre sajnos nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezek valóban hatásosak lehetnek a lipodisztrófia ellen, de sok olyan beszámolót ismerünk HIV-fertőzöttektől, akik javulásról számoltak be ennek hatására.

 

Néhány ajánlott kiegészítő, amiknek az ismert hatása alapján feltehető, hogy a lipodisztrófia megelőzésében hatékonyak lehetnek, vagy amelyekről a tapasztalat megmutatta, hogy előnyös a hatásuk:

  • L-carnitine: napi 2 gramm. Segíti a sejtekben a zsírok elégetését, így csökken a trigliceridszint. Úgy tűnik, hogy a neuropátia kialakulását is lassítja.
  • NAC: napi 2000-4000 milligramm. Az N-acetil cisztein segíti az izomtömeg növelését, és ezzel a már meglévő lipodisztrófia elkendőzését. Természetesen csak rendszeres, intenzív súlyzós edzés mellett hatékony. Az inzulinnal együtt hozzájárul a cukrok bontásához is.
  • Króm: 200-1000 mikrogramm. Segíti a szervezetben a szénhidrátok és a zsírok lebontását. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét is, ugyanis számottevően megemeli az inzulin hatékonyságát.
  • B-vitaminok, különösen niacin. Általában egyszerre többféle B-vitamin található meg minden készítményben - ezek mind jótékony hatásúak. Segítenek megelőzni, kivédeni a neuropátiát és a stresszt, hatásosak koszorúér-problémák esetén is.
  • Alfa-lipoic sav: nincs javasolt mennyiség. Az ALA a cukor lebontását javítja, növeli az inzulin hatásosságát. A neuropátia kezelésében (cukorbetegség esetén is) nagy reményeket fűznek ehhez a vegyülethez, több kísérlet is folyik a használatáról. Az izomtömeg építéséhez is hatásos, mert javítja az izmok cukorfelvételi képességét.
  • Omega-3 zsírok: 2 gramm naponta. Ilyen lehet a halolaj, a friss hal húsa (párolva, grillezve vagy hirtelen sütve), a lenmagolaj (salátára kitűnő). Vérszegénység (pl. AZT szedése miatt) esetén óvatosan kell eljárni ezekkel, ugyanis vérhigító hatásúak.

Forrás: http://www.atdn.org/simple/nutrlip.html

      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.