Adminisztráció  
         
Alternatív terápiák

Számtalan alternatív és kiegészítő terápiát ismerünk, de sajnos egyikkel kapcsolatban sem sikerült eddig tudományosan igazolni, hogy hatékony lenne a HIV ellen. A HIV a CD4-es sejtek genetikai állományát módosítja, megvátoztatja a sejtek belső működését, ráadásul a szervezeten belül nagyon sok helyen raktározódik, rejtőzködik, ezért nincs olyan szer vagy módszer, ami az eltüntetését vagy gyógyítását lehetővé tenné. Éppen ezért szükséges mindenképpen a hatékony antiretrovirális, gyógyszeres terápia.

Általában azt szoktuk ajánlani, hogy gyógyszeres terápia kiegészítésére vagy elkezdésének megkönnyítésére, a mellékhatások enyhítésére érdemes alternatív terápiás módszereket alkalmazni. Ezek között vannak olyanok, amik kifejezetten jótékony hatásúak lehetnek, vannak, amik nem hatékonyak, és olyanok is vannak, amik kifejezetten károsak HIV-fertőzés esetén. A legtöbb alternatív kezelési módszer az immunrendszer valamilyen megtámasztására, megerősítésére koncentrál. Emellett régi igazság az is, hogy ki miben hisz, abban üdvözül, vagyis mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy mi az a módszer vagy rendszer, amiben a saját egészségét, jóllétét hosszabb távon biztosítani tudja.

A szokásos módszereket több nagy csoportra oszthatjuk:

Gyógynövények

A különféle gyógynövények önmagukban vagy más módszerekkel együttes alkalmazása hasznos lehet, de egyik sem képes meggyógyítani a HIV-fertőzést, nem tünteti el a vírust a szervezetből, és semmiképpen nem pótolja a gyógyszeres terápiát. Egyes gyógyszerekkel együtt nem szedhetők bizonyos gyógynövények, ezzel kapcsolatban az egyes gyógyszerek betegtájékoztató lapja részletes információkat ad. Minden esetben tájékoztasd az orvosodat, ha valamilyen komplex, gyógynövényeken alapuló terápiába kezdesz, mert ezek nagyon erőteljes hatású készítmények lehetnek, amelyek nem várt tüneteket és hatásokat okozhatnak az immunrendszeredben.

Homeopátia

A szokásos homeopátiás módszerek a HIV-fertőzés kezelésében eddig teljesen hatástalannak bizonyultak, azonban hasznosak lehetnek egyes más betegségek esetében (megfázás, gyulladások), amelyek gyógyulását meggyorsítva kímélik az immunrendszert.

Akupunktúra/akupresszúra

Az akupunktúra hatásosan erősítheti az immunrendszert, bevált a gyógyszerek mellékhatásának kezelésében (lipó, neuropátia, fájdalomcsillapítás). Nagyon hatékonyan képes fokozni a vészes fogyásban szenvedő betegek étvágyát, helyreállíthatja az anyagcserét.

Táplálkozás és diéták

A táplálkozással kapcsolatos tanácsokat itt találod meg.

Táplálék-kiegészítők és vitaminok

Az ezekkel kapcsolatos tanácsokat itt találod meg.

Masszázs és fizikai manipuláció

Ide tartoznak a különféle masszázstechnikák, a jóga és az egyéb testmozgáson alapuló terápiás módszerek. Jóllehet ezek sem képesek sem meggyógyítani a HIV-fertőzést, sem pedig kiváltani a gyógyszereket, mégis nagyon hatékonyan segíthetnek a mellékhatások kezelésében, a fájdalom enyhítésében, az anyagcsere javításában, a HIV-fertőzött személy kedélyének javításában. A masszázs vagy a jóga (és hasonló meditatív és sport technikák) csökkentik a stressz szintjét, és ezzel hozzájárulnak a HIV-fertőzött immunrendszerének feljavításához, egészségének megőrzéséhez. Az érintésen alapuló technikák (reiki, csontkovácsolás, shiacu, Alexander) bizonyítottan jótékony hatásúak, és csökkentik a fertőzés vagy a gyógyszerek miatt fellépő izommerevséget. Emellett a hormon- és nyirokműködés javításán keresztül is jótékony hatást váltanak ki.

Lélek-test technikák

A Magyarországon leginkább természetgyógyászat néven ismert technikák körébe tartozik a pszichoneuro-immunológia, a meditáció, a vizualizáció, a hipnózis vagy a biofeedback tréning. Ezek a módszerek valószínűleg a HIV-fertőzés lelki aspektusainak kezelésén keresztül lehetnek hatékonyak a fájdalom csillapításában, az immunrendszer erősítésében vagy a betegség tényének elfogadásában, feldolgozásában, azonban a HIV-fertőzést nem tudják meggyógyítani.

Biztosan nem hat, sőt ártalmas a HIV-fertőzés esetén:

  • ezüstkolloid kezelés
  • hipertermiás kezelés
  • agyhullám-szinkronizálás
  • bármi, ami csodálatos gyógyulást ígér vagy tagadja a HIV vagy az AIDS létezését
      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.