Adminisztráció  
         
Orális szex - folytatás
Hasonló szabályok vonatkoznak a nővel folytatott orális szexre (cunnilingus). A vaginális váladék szintén fertőzőképes mennyiségben tartalmazhat HIV-et. Ezért ebben az esetben is javasolt valamilyen fizikai védelem használata, jóllehet ilyen eszközök Magyarországon egyelőre nehezen hozzáférhetők.
 
Mindkét nemmel folyatott anális-orális szex esetén (analingus) szintén javasolt az elővigyázatosság, de első sorban az esetleges apróbb nyílt sebek miatt. Az anus nyálkahártyája igen sérülékeny, anális szex esetén ezért is nagyobb a HIV-fertőzés veszélye.
 
Ugyanakkor fontos újra tisztázni, hogy a nyál elhanyagolható mennyiségben tartalmaz csak vírust. Tehát a csókolózás nem kockázatos tevékenység, kivéve, ha mindkét fél szájában vagy ajkán vérző sebek találhatók, és ezeken keresztül a HIV (és egyéb kórokozó is) be tud hatolni a szervezetbe.
 
A szexuális játékok használata során is hasonló óvatossággal kell eljárni. A játékszereket minden használat után el kell mosni, illetve ha lehet, akkor óvszert kell rájuk húzni. A szexuális játékszerek cserélgetése a partnerek nemi szervei vagy szája között szintén fertőzési kockázatot jelent.
 
Ha bármilyen aggodalmad van, vagy úgy gondolod, hogy a közelmúltban kockázatos szexuális tevékenységet folytattál, menj el tesztre. A negatív diagnózis rendkívül megnyugtató, és a jövőben nagyobb óvatosságra késztet majd. Esetleges pozitív diagnózis esetén pedig minél hamarabb derül ki, annál nagyobb az esélyed arra, hogy jó egészségben élj hosszú, boldog életet.
 
      


© hivpozitiv.hu alapítvány & shivamantra. minden jog fenntartva.